Slöjdläxa 4-6 Popnitning

Nitning är en teknik man kan använda när man vill sammanfoga två plåtbitar. Denna teknik var mycket vanlig förr men har idag ersatts till stor del av svetsning. Dock används nitning till viss del än idag bland annat när man bygger flygplan och broar.

Titta på nedanstående två filmer, som också ligger på ”Studion”

https://www.youtube.com/watch?v=capFBIPt1IY

https://www.youtube.com/watch?v=dE2m_G0a21o

När du har sett de båda filmerna vill jag att du svarar på följande frågor, vissa av dem har du hört svaren på i filmen medan vissa får du klura ut själv.

Frågor – lämna in svaren på papper mån 25/4

  1. Popnit fick ju sitt namn från att det ”Poppar” när splinten går av. Men popnit har ju även ett annat namn, nämligen blindnit. Varför kallar man den blindnit?
  2. Nitning används för att sätta ihop två plåtar. Andra sätt att sätta ihop två plåtbitar är till exempel skruv och mutter eller att svetsa. Vad är svetsning? Googla gärna och ge en kort beskrivning till vad som händer när man svetsar och två bitar sätts samman.
  3. Vad är fördelen med nitning framför svetsning?
  4. Vad är fördelen med nitning framför skruv och mutter?

För att lyckas bra med nitning är det viktigt att kunna mäta med ett skjutmått. Titta på filmen om skjutmått och visa sen din lärare att du kan mäta både innermått, yttermått och djup

Mäta med skjutmått

https://www.youtube.com/watch?v=-7Qp08XtKDA

Har du tid över, ta gärna en titt även på hur man klipper plåt.

Klippa i plåt

https://www.youtube.com/watch?v=lQntWa2ZhW4

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *